GS Leerdoelen H6.5

Image

Leerdoelen

Ga met je muis over de vraag of klik erop op telefoon om het antwoord te zien.

1- Je kunt het begrip globalisering uitleggen Globalisering is eigenlijk het kleiner worden van de wereld doordat de toegankelijkheid toeneemt. Dit heet de global village.

2- Je kent minimaal twee oorzaken voor de globalisering en kunt deze uitleggen. 1- Door telefoons omdat je hiermee met de hele wereld kan praten zonder er echt heen te gaan.
2- De toegankelijkheid wordt steeds groter, dit betekent dat tussen alle landen in de wereld rijzen veel makkelijker is dan vroeger.


3- Je kunt uitleggen waarom niet iedereen zit te wachten op deze ontwikkelingen Omdat er landen zijn die lagere lonen hebben en dus eigenlijk misbruikt worden voor de rijkere landen. Deze mensen zijn dus bang voor neo-imperialisme.

4- Je kunt het begrip neo-imperialisme uitleggen. De verspreiding van de westerse manier van leven door de vestiging van westerse multinationals over de hele wereld.

5- Je kunt uitleggen welke link het boek legt tussen neo-imperialisme en de Jihad. Het Midden-oosten is belangrijk voor de wereldhandel omdat hier veel olierijke staten zijn. Dit betekent dat veel culturen in die oliestaten zullen ontmoeten en het dus een plek is voor cultuursbotsingen. Uit zo'n cultuursbotsing is ook de Jihad ontstaan.