GS Leerdoelen H6.4

Image

Leerdoelen

Ga met je muis over de vraag of klik erop op telefoon om het antwoord te zien.

1- Leg uit welke verschuiving zichtbaar is in de internationale politiek na 1989(val van de Muur) Er was geen oost en west meer. Er was dus geen goed en slecht meer en er ontstond onduidelijkheid over de wereldpolitiek. Het verschoof naar het westen tegen de Arabische landen. Dit wordt onderbouwd door 9/11.

2- Probeer deze verschuiving te verklaren (na de instructie). Door de val van de muur stortte het communisme in en de sovjet unie dus ook. Er ontstonden rond die tijd ook conflicten tussen de VS en Irak wat dus het nieuwe oost en west werdt na 9/11.

3- Je kent de ingewikkelde relatie tussen de VS en Irak 1- Saddam hoessein werdt president van Irak
2- Saddam zag dat de koning van Iran was verdreven en was bang dat ze hetzelfde met hem zouden doen
3- Hij riep oorlog uit tussen Irak en Iran en doordat niemand dit won leidde dit tot een financiele uitputting
4- Saddam had Koewijt op zijn visier en was van plan om hiermee zijn schulden die hij tijdens de oorlog had opgelopen te betalen
5- Op dit moment had Amerika (die veel profijt aan koewijt had) er ook baat aan waardoor Amerika met 30 andere landen operatie desert storm lanceerde wat makkelijk van Saddam won natuurlijk
6- Nadat 9/11 gebeurde wat indirect een veroorzaakt was door Saddam omdat hij antiwesters bleef opstellen werdt vanaf toen de westerse landen als goed gezien en de Islamitische landen als slecht.