GS Leerdoelen H6.2

Image

Leerdoelen

Ga met je muis over de vraag of klik erop op telefoon om het antwoord te zien.

1- Je kunt uitleggen door welke twee redenen Nederland zo snel het land kon opbouwen. Leg ook uit hoe dit dan werkt. Reden 1: Door het marshallplan was de industrie in Nederland al na 2 jaar weer op peil.

Reden 2: Doordat de lonen omhoog gingen in de jaren 60 konden mensen luxe producten kopen.


2- Je kunt uitleggen wat een Verzorgingsstaat en sociale wetgeving is en wat dit met elkaar te maken heeft. Bij een verzorgingsstaat is de staat verantwoordelijk voor het welzijn van burgers, de sociale wetgeving geeft duidelijke aan waar de staat precies voor verantwoordelijk is.

3- Je kunt uitleggen wat een Verzuilende samenleving inhoudt. Een samenleving verdeeld in verschillende groepen die allemaal hun eigen diensten / gewoontes hebben.

4-Je kunt uitleggen dat de toename van geld twee redenen veroorzaakt waardoor de jongerenculturen ontstaan. Reden 1: De jogeren konden steeds luxere producten kopen en konden uiteindelijk dingen als fietsen / brommers betalen en konden elkaar opzoeken.

Reden 2: De jogeren gingen massaal naar het voortgezet onderwijs en zagen elkaar ook veel meer waardoor er meer invloed van de mensen om je heen kwam.


5- Je kunt de drie in het boek genoemde jongerenculturen, benoemen, herkennen en van elk minimaal twee kenmerken noemen. Nozems: Laag opgeleid, brommers, roken, stoere kleding

Provo’s: Hoog opgeleid, maatschappelijk kritisch

Hippies: Overgewaaid uit Amerika, Flower Power, protestliederen