GS Leerdoelen H6.1

Image

Leerdoelen

Ga met je muis over de vraag of klik erop op telefoon om het antwoord te zien.

1- Welke drie oorzaken noemt het boek voor het ontstaan voor het nationalisme en vrijheidsdrang in de koloniën? Reden 1: De inheemse bevolking werd steeds slimmer.

Reden 2: De inheemse bevolking kreeg tijdens hun opleiding te maken met de vrijheidsidealen.

Reden 3: De onverslaanbare blanke persoon bleek toch niet onverslaanbaar te zijn na wat er in WO2 gebeurde.


2- Je kunt de uitspraak Indië verloren, rampspoed geboren verklaren. Nederland verdiende veel geld uit het winstgevende Indië, men was bang dat er een ramp op financieel gebied zou ontstaan als het Indië kwijt zou raken.

3- Je kunt de contradictie tussen de naam Politionele acties en de naam “Actie product” uitleggen. Nederland verdiende heel veel aan Indonesië en wou het dus ook voor hunzelf houden waardoor ze Actie gingen ondernemen door middel van politionele acties om het Product (Indonesië) te houden.

4- Je kunt het proces van het zelfstandig worden van Nederlands-Indië beschrijven.  1  Nederland bezit Nederlands-Indië
 2  Japan veroverd Nederlands-Indië
 3  De rollen draaien om: Nederlanders worden in kampen gezet en Soekarno werdt vrijgelaten.
 4  Soekarno hoopte dat Japan zou zorgen voor een onafhankelijk Nederlands-Indië maar Japan wou NI ook voor zichzelf houden.
 5  Nadat er 2 atoombommen op Japan gevallen waren was Japan verslagen
 6  Soekarno kon nu het verdrag van onafhankelijkheid tekenen.


5- Je kunt uitleggen waarom de samenwerking met de Japanners voor de Indonesische vrijheidsstrijders een teleurstelling was. De Indonesische vrijheidsstrijders dachten eerst dat Japan alleen kwam om te helpen. Japan had de intentie om te blijven in Indonesië, en het land (net als Nederland eerder deed) als handelskolonie te gebruiken. Dit was een teleurstelling voor de vrijheidsstrijders, omdat ze op het einde weinig waren opgeschoten.

6- Je kunt het proces van het zelfstandig worden van Zuid-Afrika beschrijven. Zuid-Afrika was al snel onafhankelijk. Maar de scheiding tussen zwart en wit bleeft nog steeds heel groot omdat de engelse koning nog het staatshoofd was. Dit heette apartheid. In 1960 word er door politie gevuurd op zwarte demonstranten die een zelfstandig Zuid-Afrika willen zonder apartheid. Nadat hun leider Nelson Mandela 27 jaar gevangen had gezeten werd hij president en maakte hij een einde aan de apartheid.

7- Je kunt benoemen wat er zo bijzonder is aan de positie van Zuid-Afrika op het gebeid van dit proces. Zuid-Afrika was zelfstandig, maar de ‘zwarte’ leefde geheel gescheiden van de ‘blanken’. Daarnaast hadden de blanken het veel beter voor elkaar dan de zwarten. Het land was dus niet helemaal zelfstandig maar wel onafhankelijk.