GS Leerdoelen H5.2

Image

Leerdoelen

Ga met je muis over de vraag of klik erop op telefoon om het antwoord te zien.

1- Waarom was Rusland zo gericht op wraak/hard straffen van Duitsland? In tegenstelling tot in West-Europa, werd tijdens Tweede Wereldoorlog in Rusland hard gevochten. Rusland was na de oorlog helemaal verwoest en heel arm. Zij wilden Duitsland hard straffen en wilde herstelbetalingen krijgen van Duitsland.

2- Hoe zagen de Russen samenwerking met de door hen veroverde/bevrijde gebieden? Zij zagen dit als een goeie kans om zo de macht te krijgen over deze gebieden (Polen, Tsjechoslowakije, Hongarije, Joegoslavië, Roemenië, Bulgarije en Albanië) en het communisme uit te breiden.

3- Hoe werden deze gebieden bestuurd door Rusland? Deze zogeheten satellietstaten waren politiek, economisch en militair volledig afhankelijk van Rusland. Zij werden door Rusland ‘vanaf een afstandje bestuurd’.

4- Waarom brak er een periode van dooi aan na de dood van Stalin? Chroesjtsjov haalde fel uit naar Stalin, hij zei dingen die iedereen wel dacht maar nooit had (mogen) uitspreken. Het volk keek op naar iemand die zoiets openbaar durfde te zeggen en de destalinisatie begon.

5- Wat is destalinisatie? Er werd een einde gemaakt aan de persoonsverheerlijking van Stalin.