Geschiedenis H6.5

Image

Globalisering

Het lijkt alsof de wereld steeds kleiner wordt omdat de toegankelijkheid steeds makkelijker wordt. Dit komt omdat je nu bijvoorbeeld via telefoon, sms of internet alle delen van de wereld kan bereiken met een relatief lage kost. Dit heet de global village. Hierdoor zijn ook multinationale bedrijven ontstaan. Dit zijn bedrijven die overal op de wereld vestigingen hebben maar juist fabrieken plaatsen waar de lonen laag zijn.

Botsing van culturen

Sommige mensen waren niet blij met de komst van westerse bedrijven. Een van de beste voorbeelden van dit soort mensen zijn de terroristen die een aanslag op de twin towers gedaan hadden. Hun leider, Osama Bin Laden is sterk tegen de verwestering in de oosterse landen en begon te protesteren op zijn eigen manier… Aanslagen. Enkele jaren na de aanslag op de twin towers begon er een dreiging van de jihad te vormen. De jihad is eigenlijk een oorlog tegen de mensen die tegen Osama Bin Laden zijn geloven waren. de jihad deden dingen als westerse producten verbranden.

Neo-imperialisme

Sommige mensen waren ook tegen de verwestering maar op een andere manier. Ze waren namelijk bang voor het neo-imperialisme. Dit betekent dat ze bang waren dat ze eigenlijk weer koloniën zouden worden van grote westerse bedrijven die eigenlijk de economie weer zouden kunnen beïnvloeden. Veel mensen zijn het eens met de verwestering maar willen wel hun eigen cultuur houden. Dit gebeurt vooral in het midden-oosten waar dus veel cultuurbotsingen ontstaan.