Geschiedenis H6.1

Image

Nationalisme en vrijheidsdrang

De inwoners van de Europese koloniën werden gebruikt als bestuurders van die koloniën en werden in het moederland opgeleid. Tijdens die opleiding maakten ze kennis met de vrijheidsidealen en de betekenis van onafhankelijk zijn. Hierdoor ontstonden er mensen die tegen het Nederlands bestuur waren en voor onafhankelijkheid streden, een voorbeeld hiervan is Soekarno. Hij was de leider van de nationalistische partij in Nederlands-Indië. Er kwamen steeds meer nationalisten op uit de koloniën en ze protesteerden voor het onafhankelijk zijn. Doordat japan liet zien dat de Europeanen niet onoverwinnelijk waren (ze versloegen landen als Maleisië) kreeg Nederland te maken met dekolonisatie.

Indië verloren rampspoed geboren

Nederland onderdrukte de nationalistische partijen op allemaal verschillende manieren omdat ze de macht niet op wouden geven. Toen Japan Nederlands-Indië veroverde draaide de rollen om (nederlanders gevangen en indonesiërs vrij) en hoopte de indonesiërs dat Japan zou helpen met de onafhankelijkheid, maar Japan deed precies hetzelfde als Nederland. Toen er twee atoombommen op Japan geworpen werden was het land verslagen maar Nederland accepteerde de onafhankelijkheid van Nederlands-Indië nog steeds niet en zette ‘Politionele acties’ in. Dit zijn militaire onderdrukkingsacties maar om het een goede naam te geven noemde ze het politionele acties. Nederland zei dat Nederlands-Indië nog niet klaar was voor zelfbestuur. Pas na de internationale druk van de verenigde naties en Amerika tekende Koningin Juliana en de premier van Indonesië de soevereiniteit.

Zuid-Afrika, een geval apart

Toen Zuid-Afrika als een van de eerste onafhankelijk verklaard was bestuurde het land zichzelf maar stond de britse koning nog steeds aan het hoofd. Dit betekende dat het land nog niet zelfstandig was maar wel onafhankelijk. De scheiding tussen zwart en wit bleef erg groot en men noemt dit ook wel apartheid. Toen er in 1960 een schietpartij ontstond door demonstraties werd de nationalistische beweging verboden en werd de leider van de groep (Nelson Mandela) 27 jaar gevangen gezet. Pas toen Nelson Mandela weer vrij was werd hij meteen president en loste hij het probleem zo snel mogelijk op.