Geschiedenis H5.3

Image

The red scare

De VS bleef na de WO2 internationaal een grote rol spelen in tegenstelling tot wat ze na WO1 deden. Sterker nog: de VS groeide uit tot een Een land dat zo veel macht heeft dat het in staat is om de loop van de wereld-geschiedenis beslissend te beïnvloeden.supermacht. De onderhandelingspositie van de VS was heel sterk omdat zij natuurlijk allesvernietegende wapens in handen hadden. Toch vond de VS het lastig om het rode gevaar te stoppen. Om een verdere uitbreding van het communisme te voorkomen werdt in 1947 de truman-doctrine ingezet. De VS besefte wel dat alleen politiek en millitair ingrijpen niet genoeg zou zijn dus kondigde de minister van buitenlandse zaken een programma wat later het Economisch hulpprogramma van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Marshall, om na de Tweede Wereldoorlog Europa weer op de been te brengen.Marschallplan genoemd zou worden aan.

Hulp en eigenbelang

De gevolgen van het Marshallplan waren heel groot voor de West-Europese landen, aan de oosterkant mochten de landen het niet accepteren omdat Stalin bang was dat het zijn invlvoedsfeer zou beïnvloeden. Al snel konden de Amerikaanse bedrijven producten verkopen in de West-europese landen. Hoewel het Marshallplan erg geholpen heeft was het niet de enige reden voor de opbloei van de Europese economie.

Europese intergratie

De VS verbonden stricte voorwaarden aan de hulp: Alle ontvangende landen moesten bereid zijn om binnen europa nauwer te gaan samenwerken. Om het onderlinge handelsverkeer te bevorderen ontstond de Europese Economische Samenwerking. In het begin van de jaren 1950 werd definitief de weg van economische intergratie ingeslagen. De eerste stap was de oprichting van de Europese Gemeenschap Voor Kolen En StaalEGKS. Hieraan deden FR,West-DU,Italie en de drie beneluxlanden mee. In 1957 ontstond de Europese Economische GemeenschapEEG. In de daaropvolgende jaren breidde het aantal lidstaten zich geleidelijk uit. In 1995 kwam het aantal lidstaten tot de Europese UnieEU.

Brusselse regelzucht

Veel mensen zien de voordelen van de EU maar de EU heeft ook veel nadelen. Een van de grootste nadelen is de regelzucht van de EU. Door al deze regels is het moeilijker om samen te werken, hierdoor blijft de VS groter dan de EU.