Geschiedenis H5.2

Image

Een geruïneerd land

In het westen begonnen mensen erg bang te worden voor Ander woord voor het communisme van de SU.het rode gevaar. De bange mensen beseften de Minstens 20 millioen slachtoffers en enorme verwoestingen zoals huizen en wegen.enorme schade die RU had opgelopen. Dit verlies bleef lang hangen voor RU.

Een communist als vriend

Stalins doelen na de WO2 waren om een herhaling van zo'n grote ramp te voorkomen en de SU wederopbouwen. Het begon al snel met de Oost-Europese landen die onder de invloedsfeer van de SU hingen, deze landen werden binnen enkele jaren Staten die politiek, economisch en militair volledig onder controle staan en afhankelijk zijn van een ander land.sattelietstaten van de SU. De partijen van die landen waren heel strict en werkten met een harde hand, ze bepaalden bijna alles. De strafkampen in de Goalgarchipel hadden nog nooit zo vol gezeten, er zaten nu meer dan 1,5 miljoen mensen in.

Stalin ontmaskerd

Terwijl de mensen zich voorbereiden op meer 'zuiveringsprocessen' overleed stalin. Hierdoor verzachte de terreur en onderdrukking een beetje. Later kwam Nikita Chroesjtsjov aan de macht en haalde meteen uit naar Stalin. Hij beschuldigde stalin van erg machtsmisbruik, persoonsverheerlijking en blunders op militair en economisch gebied.

Kortstondige dooi

De uithaal van Chroesjtsjov naar Stalin sloeg in als een bom omdat iedereen zo dacht maar niemand in het openbaar zo over Stalin durfte te praten. Hierdoor ontstond de In 1956 maakte Chroesjtsjov een einde aan de enorme persoons-verheerlijking van Stalin die ook leidde tot een tijdelijke vermindering van de spanning tussen Oost en west en kleine veranderingen binnen de SU zelf.destalinisatie, mensen begonnen alles van Stalin weg te halen uit dingen zoals geschiedenisboeken en dingen als standbeelden om te gooien. Helaas was die dooi van korte duur want al snel ging het weer zoals het vroeger was.