AK Leerdoelen H3.2

Image

Leerdoelen

Ga met je muis over de vraag of klik erop op telefoon om het antwoord te zien.

1- Je kunt uitleggen hoe luchtcirculatie tot stand komt. Doordat in hogedrukgebieden de lucht naar beneden gedrukt wordt en door alle ophopende lucht alle kanten op geduwd word.

2- Je kunt uitleggen hoe een lage- en hogedrukgebied ontstaat. Een laag drukgebied ontstaat als het warm is waardoor de lucht opsteigt en condenseert tot waterdruppeltjes (wolken).
Een hoog drukgebied ontstaat als het koud is waardoor de lucht juist daalt en verdampt


3- Je kunt uitleggen waarom er rond de evenaar een permanent lagedrukgebied (ITCZ) is. Omdat het rond de evenaar altijd warm is waardoor de lucht opsteigt en een lagedrukgebied vormt.

4- Je kunt uitleggen hoe het hogedrukgebied rond 30° NB/ZB ontstaat. Door de luchtstroming vanuit de tropen die erg afkoelt en daalt rond 30NB/ZB waardoor er een hogedrukgebied ontstaat.

5- Je kunt uitleggen hoe het lagedrukgebied rond 60° NB/ZB ontstaat. Doordat koude lucht uit de polen en warme lucht uit de tropen met elkaar botsen wordt de warme lucht gedwongen om op te steigen waardoor er een lagedrukgebied ontstaat.

6- Je kunt uitleggen hoe het hogedrukgebied bij 90° NB/ZB ontstaat. Doordat het op de polen altijd koud is is de lucht daar ook koud en daalt het waardoor er een hogedrukgebied ontstaat.

7- Je kunt uitleggen waarom de winden op het noordelijk halfrond een afwijking naar rechts
hebben en op het zuidelijk halfrond een afwijking naar links. (corioliseffect / Wet van Buys Ballot) Door de draaing van de aarde en omdat lucht van hoge druk naar lage druk beweegt.